Skip links

Salaris van een verkoper is gewoon te laag

Te laag salaris

De kans dat jouw top verkoper dit jaar vertrekt naar een ander bedrijf is 35%.

Voor verkopers geldt dat het verloop bijna 3x hoger is dan in iedere andere beroepsgroep. Uit een onderzoek van SiriusDecisions blijkt dat bijna 90% van de verkopers vertrekt vanwege een hoger salaris. Typisch zou je kunnen denken, maar is vrij logisch.

De druk op verkopers is gigantisch, de verwachtingen zijn torenhoog en er is nauwelijks geduld.

En bovendien…

Je kunt geen duurzaamheid verwachten als je een sales het gevoel geeft dat de organisatie toch vooral lekker draait op olie en kolen. En 3x raden wie de motor is?

Sales professionals zijn net mensen. Natuurlijk is geld een drijfveer, maar het is bijna nooit de directe reden waarom ze vertrekken.

1 – Burnout

Vanzelfsprekend is het werken op afstand voor vele sales professionals lastiger om een gevoel van ‘belonging’ te voelen. Nu is verkopen op zichzelf al vrij eenzaam en dan is een praatje pot bij de koffie corner net dat relaxte moment om daarna weer te knallen.

Zo heeft een onderzoek van SHRM, een Amerikaans workplace instituut, uitgewezen dat zo’n 40% van de medewerkers langer doorwerkt en geen pauzes neemt vanwege het thuiswerken. De druk om meer te doen, omdat er geen fysieke zichtbaarheid is bovendien voor vele medewerkers een last op hun schouders.

Het is en blijft een vreemd fenomeen. Je ziet mensen niet en er is een onuitgesproken gevoel tussen managers dat ze toch echt liever hebben dat ze op kantoor niets doen. 

2 – Leiderschap

Waarom de rol van de sales leider meer invloed heeft dan andere rollen? De ups en downs zijn frequenter en emoties kunnen hoog oplopen. Een manager die een verkoper niet het gevoel kan even dat hij meer is dan een dollar teken is er gewoon snel klaar mee.

De klik moet er eigenlijk direct zijn (Het is voor ons een belangrijkste reden om video recruitment in te zetten, omdat beide partijen sneller begrijpen of het zou kunnen werken. Dat CV komt later)

3 – Waardering

Het is populair om te zeggen dat een verkoper vertrekt, omdat hij ergens anders meer kan verdienen. In de praktijk is het echte antwoord geraffineerder en complexer.

In bijna alle beroepsgroepen kun je waardering ontvangen, omdat je iets goed doet of bijdraagt. Soms is je best doen voldoende, zijn je skills gewoon top of ben je in hoge mate productief of een combinatie van activiteiten.

Maar voor sales is alles binair.

Het is winnen of verliezen.

En nu komt het…

Winnen = waarderen

 

 

 

 

 

 

Leave a comment