Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik sta op het voetbalveld met mijn voetbalmaatje en het is ons eerste jaar als trainer van de A1. Een van de eerste dingen die we willen weten is of iedereen ook echt begrijpt wat 4-3-3 betekent bij balverlies. En dan heb je twee opties:

Domme vraag.

Je stelt de vraag en dat heeft maar een voordeel: je weet namelijk gelijk het antwoord. Het is namelijk altijd ja. 18-jarige sterke persoonlijkheden laten zich niet in verlegenheid brengen. Niet in een 1 op 1 situatie, maar zeker niet in de groep.

Domme oefening.

Je stelt je kwetsbaar op en laat iedereen op het veld zogenaamd een domme oefening doen, waarbij we iedere speler vragen te doen als gevraagd – wat doe je nu als linksbuiten? En wat doe jij nu als rechtsback etc etc. Er is niemand die in verlegenheid wordt gebracht, maar wij weten dat zeker 50% van de groep iets leert wat ze nooit heeft durven vragen. En iedereen kan gewoon ‘stoer’ blijven.

En wat heeft dit met video selling te maken? Helemaal niets natuurlijk. Of toch wel? Op de een of andere manier voelen we de behoefte om ‘domme’ video selling tips te delen in de hoop dat onze kwetsbaarheid wordt gewaardeerd en geen verkoper de ‘domme’ vraag hoeft te stellen, omdat wij voor jullie de klap opvangen.

Dus laten we beginnen.

1: Telefoon op stil.

Je maakt een video voor een prospect en je zit 20 minuten in de video. En dan gaat je telefoon. Zet je telefoon op silence en houd het kort, want je wilt niet ‘knippen en plakken’ tot je een ons weegt. En Siri shut !@#$@$@$ – sorry daar hebben we geen oplossing voor.

2: Kijk in de camera.

Advies uit het boekje is om recht in de camera te kijken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Je kijkt naar jezelf op het scherm om te kijken of je naar de camera kijkt en dus kijk je niet in de camera, Snap je het nog?

3: Licht aan a.u.b.

Video via de laptop en het zag er gewoon minder uit. Iedereen weet dat de camera van de telefoon beter is dan de laptop. Gebruik alleen de laptop als het licht in de ruimte geweldig is. En dat is in de praktijk best lastig.

4: Lachen, alweer?

Als je een video begint, moet je beginnen met een lach. En dan denk je bij jezelf: “Waarom moet ik lachen het is toch geen poppenkast”. En op het einde mag je nog een keer lachen omdat het er beter uitziet, maar ook om het makkelijker te maken om er iets uit te ‘knippen’ als het nodig is. En dan voel je je dom, want er valt niks te lachen.

5: Die ene zin is echt goed.

Soms ben je zo gefocust op je verhaal en dan gaat er toch iets fout, omdat je perse die ene zin erin wilt verwerken. Dat had ik dus met een Sinterklaas opmerking. De opmerking moest erin, dus een uur later hoorde ik:

“Ef, take 11 voor jou.”

6: Altijd scheren

Scheren of niet scheren…dit is een hele belangrijke, maar het domme antwoord is blijf jezelf.

Heb je zelf ook ‘domme’ tips laat het ons dan s.v.p weten dan kunnen we samen iedere dag beter zijn.

Effy Shkuri

Effy Shkuri

Effy is een ondernemer in de software industrie met bijna 20 jaar ervaring in een commerciële rol.

Leave a Reply

 

ENGLISH WEBSITE

 

NEDERLAND

Rosestraat 123
3071 JP Rotterdam
+31 10 3070219

 

ISRAEL

HaTidhar 5
4366507, Raanana
+972 546823924

 

UNITED KINGDOM

London
90 Long Acre, Covent Garden
+44 7717538607

 

info@thenextsales.nl

6 Domme video selling TIPS